top of page
  • levinjeanette

Vi som jobbar i Yoga Hela Livet-projektet

Under de närmsta veckorna presenterar vi vårt engagerade team, idag är det Johannas tur.


Jag heter Johanna Norrbo och är tillsammans med min syster Josephine grundare av ”Yoga för alla”, föreningen som når ut med yoga till människor som sällan eller aldrig kommer till en kommersiell yogastudio. Hittills har vi erbjudit yoga till asylsökande, flyktingar, långtidssjukskrivna, papperslösa unga och nyanlända inom Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Idén bakom föreningen är att yoga är ett fantastiskt kraftfullt verktyg för självläkning, utveckling och frid. Det är en tradition som inte tillhör någon, utom möjligen universum självt. Därför är det viktigt att så många som möjligt, som vill får prova denna visdomstraditions tekniker för att undersöka om det är något som passar just dig.

Åren mellan 20-30 i mitt liv arbetade jag i perioder inom äldreomsorgen som vårdbiträde, främst i hemtjänsten, men även en del på boenden. Det var en fantastisk livsläxa för en ung människa. Alla möten med de äldre, deras berättelser, den otillräcklighet som syntes så tydligt i vårdsystemet men också en frustration över livet själv. Varför var det så här? Sedan dess har äldreomsorgen en speciell plats i mitt hjärta, framförallt de gamla som är beroende av den men också de anställda som utför ett arbete som förtjänar stor respekt och som borde värderas mycket högt. När idén om att utveckla en yogametod tillsammans med äldreomsorgen kom till mig var det mot denna bakgrund. Yoga har en kraft i sig själv som visdomstradition och när den får utvecklas så att den passar de som använder tekniken så att den har bästa möjliga förutsättning att passa just dem, sker något kraftfullt. Min högsta önskan med projektet ”Yoga hela livet” är att den yogametod som utvecklas i samarbetet ska ge så mycket rörelse, glädje, lugn, utveckling, frid eller något annat till så många som möjligt inom äldreomsorgen över hela landet och vidare!


Min roll i projektet är som medförfattare till metodboken som projektet syftar till att resultera i och som kommer att finnas tillgänglig för omsorgen.

Jag är utbildad i mediyoga, hathayoga i Sivanandas tradition, inklusive senioryoga samt Trauma Sensitive yoga.


Ett yogaminne för mig är inte ett, utan den process som jag så starkt upplever yoga att vara. Lite grann, steg för steg. Bara att få sträcka armarna upp mot himlen och sedan ner mot jorden.
75 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page